Herkkää arkea - kirjaprojektin loppumetreillä!


Heippa hei!💛

Me tähystäjät olemme olleet vähän hiljaisuudessa viime ajat ja raporttien määrä on jäänyt kovin vähäiseksi. Tähystystä olemme kuitenkin jatkaneet mitä suuremmissa määrin! Tässä vähän kuulumisiamme pitkästä aikaa.

Kerroimme täällä blogissammekin viime syksynä kirjaprojektistamme erityisherkkyyteen liittyen. Vuosi on hurahtanut kaikin puolin vauhdilla myös kirjan suhteen ja se on sisältänyt hyvin monenlaista kiemuraa. Jännää on riittänyt! Nyt kirjaprojektimme alkaa olla pikkuhiljaa loppusuoralla. 

Viime vuonna joulun alla saimme kerättyä aineiston, johon saimme valtavan tärkeitä ja ihania kirjoituksia teiltä muilta herkiltä! Alkuvuodesta aloimme käydä aineistoa läpi ja hahmotella kirjan rakennetta. Luimme, kirjoitimme, pohdimme, keskustelimme, suunnittelimme, haroimme hiuksia, muokkasimme, poistimme, söimme suklaata, erehdyimme ja pohdimme uudestaan, sitten taas luimme ja kirjoitimme. (Ja söimme vielä pikkuisen lisää suklaata.)😊Yhtäkkiä huomasimme olevamme jo lokakuussa, jolloin jätimme kustannustoimittajallemme käsikirjoituksen. Olo oli kerrassaan absurdi! Molemmilla oli sellainen olo, että aloittelemme vasta koko projektia ja kirjoitusurakkaa, ja yhtäkkiä teksti olikin siinä. Helposti tai ”itsestään” teksti ei toki syntynyt, vaan rakentui vähitellen kuin tuhannen palan palapeli. Tulimme siihen tulokseen, että vuosien ja lukuisten lenkkikilometrien aikana olemme pohtineet herkkyyttä niin paljon, että varsinaisen tekstiin muotoon saaminen oli valmiiden palojen asettelua. Meidät molemmat yllätti se, miten nopeasti koko projekti livahti lopulta maaliin, ja meidän on edelleen vaikea uskoa, että me todella kirjoitamme (tai siis itse asiassa jo kirjoitimme!) oikean kirjan. Tämä kaikki on hyvin hämmentävää! 😳

Nyt olemme kirjan kanssa viimeistelyvaiheessa ja hiomme viimeisiä muutoksia. Nimi, kansi ja aikataulu ovat kuitenkin jo selvillä. Herkkää arkea- erityisherkkänä työssä ja vapaalla ilmestyy maaliskuussa fyysisenä kirjana, sen jälkeen vielä äänikirjana ja e-kirjana. Kirjaan voi käydä tutustumassa jo esimerkiksi kustantajamme Kirjapajan sivuilla osoitteessa https://lkkp.kauppakv.fi/sivu/tuote/herkkaa-arkea/4521710. Kirja löytyy myös jo muidenkin kirjakauppojen sivuilta kevään tulokkaiden osioista. 

Kirjamme tarkoituksena oli kuvata erityisherkän arkielämää haasteineen ja voimavaroineen. Mahtavien kirjoitusten ansiosta materiaalia kertyi niin paljon, että siitä olisi helposti kirjoittanut kirjasarjan. Näin ollen päädyimme rajaamaan kirjan näkökulman koskemaan kodin ulkopuolista arkea. Halusimme nostaa esiin sitä, minkälaista erityisherkän arki on töissä, opinnoissa ja vapaa-ajalla. Keskeinen kysymyksemme on se, mitkä asiat toimivat arjessa voimavaroina ja energianlähteinä ja mitkä asiat taas kuormittavat. Pyrimme saamaan mukaan mahdollisimman paljon vertaistukea ja samaistuttavia tarinoita ja vinkkejä, myös omasta elämästämme. 

Kirjoitusprosessissa olimme itsekin suoraan asian ytimessä. Kirjoittaminen antoi valtavasti elämyksiä, uusia kokemuksia ja energiaa. Toisaalta kirjan rakentaminen on ollut todella raskas ja vaativa prosessi, jonka aikana omien voimavarojen riittävyyttä on pitänyt tarkastella aktiivisesti. Ehdottoman tärkein ja suurin voimavaramme on ollut se, että olemme saaneet tehdä työtä yhdessä. 💕Olemme voineet jakaa ajatuksia ja mielipiteitä sekä sommitella palasia yhdessä. Olemme hermoilleet yhdessä ajan riittävyyttä perheiden sairastaessa ja arjen rattaiden jyrätessä päälle. Kun toisella on tullut ajatuksiin musta aukko, toinen onkin saattanut nähdä ratkaisun. Yksin tällaiseen koitokseen olisi ensikertalaisen ollut iso kynnys lähteä. 

Introverttinä herkkiksenä kirjoittamistyön hyvä puoli oli ehdottomasti se, että aikatauluja sai muokata itse. Vaihtuvaisen ja kiireisenkin arjen keskellä tämä oli tärkeä voimavara. Aina ajan antaminen omalle hyvinvoinnille ei ole kuitenkaan helppoa. Arjen muut kuviot tai vaikkapa monelle herkälle tyypillinen voimakas innostuminen saattavat usein vaikeuttaa sen havaitsemista, missä oman hyvinvoinnin kanssa mennään. Hyvinvoinnin eri palaset ovat eri ihmisillä erilaisia, ja vähitellen onneksi oppii huomaamaan, mitkä asiat juuri omalla kohdalla lisäävät jaksamista. Moni herkkä korostaa esimerkiksi riittävää unta, liikuntaa, lepoa ja rauhoittumista. Samaa mieltä olemme mekin.

Kirjan julkaisemisen lähestyessä huomaamme, että mieleen alkaa nousta jännitystä oman kirjan päästämistä maailmalle. Olemme kirjoittaneet kirjaa eräällä tavalla omassa kuplassa, mielenkiintoisen aiheen viedessä mukanaan. Välillä pysähdymme miettimään ja puistelemaan päätä, miten introvertteina olemme päätyneet tähän pisteeseen, että kirjoitamme julkisesti painettuna ajatuksiamme. Mutta vaikka kirjan siirtäminen ulkomaailmaan jännittää, on samanaikaisesti todella hienoa saada jakaa herkkien ajatuksia eteenpäin. Tuntuu todella etuoikeutetulta, että saamme olla nostamassa näiden kaikkien ihanien kirjoittajien tarinoita näkyviin ja tuoda sitä kautta ehkä jotain pientä helpotusta ja vertaistukea myös jonkin toisen arkipäivään. 

Herkkyys on hieno ominaisuus, joka samanaikaisesti voi kuormittaa ja tuoda hienoja hetkiä arkeen. Toivottavasti onnistumme kirjassamme välittämään näitä molempia puolia. Kirja on kirjoitettu ennen kaikkea vertaistuelliseksi teokseksi, jonka toivomme virittävän ajatuksia sekä herkkien että vähemmän herkkien joukossa. Oman herkkyyden lisäksi se auttaa toivottavasti ymmärtämään hieman paremmin myös herkkää työkaveria tai läheistä ja houkuttelee pohtimaan laajalla skaalalla niitä keinoja, jotka tuntuvat juuri sinusta hyvältä juuri sinun arkipäivässäsi, niin työssä kuin vapaallakin. 

Suuren suuri kiitos teille kaikille mukana olleille ja teille mahdollisille tuleville lukijoille! 💗

Oikein ihanaa talven ja joulun odotusta! 


t. Anna ja Laura 

ps. Jos kirjaprojektiimme liittyen (tai muuten vain) nousee jotain ajatuksia mieleen, meitä voi lähestyä osoitteella lelutornintahystajat@gmail.com. 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Voihan Räkä! (Nuhaa, kuumetta ja flunssatautia)

Torikauhua ja nälkäkiukkua - herkkis-äiti markkinoilla

Herkkis-äiti jumppaa (vai eikö jumppaa - kas siinä pulma!)