Vinkkejä arkeen

Meidän testaamia ja hyväksi havaittuja vinkkejä arjen haastaviin tilanteisiin: 

(Kokeileminen ihan omalla vastuulla, emme vastaa seurauksista!) 


Perhe-elämä ja koti: 

- Kuuntele äänikirjaa tai musiikkia samalla kun hoidat tiski- tai pyykkihuoltoa. Saat kotitöitä tehdyksi, mutta samalla myös sukelluksen toiseen maailmaan. 

-Jos et jaksa nyt kuunnella mitään, etenkään lasten tai muiden kanssa-asujien mekastusta, vastamelukuulokkeet, perus-kuulosuojaimet tai korvatulpat on aina hyvä vaihtoehto. 

- Pikku Kakkosen aikana on täydellinen mahdollisuus ottaa aikaa itsellesi: nuku päikkärit, lue rauhassa kirjaa, makoile kattoa tuijotellen ja järjestele ajatuksia, katso pätkä suosikkisarjaa, lue päivän lehti rauhassa. Anna Tuomon, Jaskan, Iinan, Susannan ja Jasminin huolehtia lapsista sen aikaa. Vaihtoehtoisesti voit valita lastenkaitsijaksi esimerkiksi Ryhmä Haun, Late Lampaan tai Risto Räppääjän, kaikki luotettavia ja hyviä vahteja siksi aikaa, että saat hengitystä tasattua ja kierroksia laskettua. Jos ajankohta on huono, päätä ottaa itsellesi jokin muu konkreettinen aika, joka sopii aikatauluusi: varttitunti, puolituntia, ehkä jopa se tunti, jolloin teet vain itselle tärkeitä asioita. Helposti aika lipsahtaa kotitöihin, jos aikaa ei rajaa täsmällisesti. 

- Aikataulutus on hyvä myös kotitöissä: ota siivous/järjestelyvartti, jonka aikana siivoat ja järjestät pää punaisena. Sen jälkeen lopetat ja teet muita asioita. Ehtii yllättävän paljon, eikä aikaa menee aloitukseen ja epämääräiseen hähmäilyyn.

- Jos mahdollista, tee päivän liikuntasuoritus heti aamusta: saat hyvän startin päivään ja asian pois huolesta. Jos olet aktiivisimmillaan iltaisin, anna puolison hoitaa iltatoimet ja mene lenkille silloin. Voit käyttää myös Pikku Kakkosen omatoimiseen kotijumppaan, joogaan tai venyttelyyn, jos tänään tuntuu että kehosi kaipaa liikettä eikä lepoa. Jos tuntuu, ettet ehdi liikkumaan, ota tähänkin jokin konkreettinen ja rajattu aika: aamupäivällä kyykkyhyppyjä viisi minuuttia, illalla venytyksiä tv:tä katsoessa. 

- Paista lättyjä tai vohveleita: lapset antavat olla hetken rauhassa, kun tietävät mitä hyvää on tulossa. Kuulokkeet päähän ja paistohommiin! 

- Sopivia leikkejä väsyneelle äidille: 

*Sairaalaleikki: "Äiti makaa tässä nyt sairaalassa jalka poikki, hoitakaa siitä".  

*Päiväkotileikki: "Nyt olisi päivälevon aika, pötkötellään vähän aikaa ja kuunnellaan unimusiikkia." 

*Autoleikki: "Äiti olisi tämä vuori tässä lattialla, ajele siellä selän päällä." 

*Piiloleikki: "Äiti löysikin nyt vähän vaikeamman piilon..." 

*Kampaamoleikki: "Laitas vähän äitin hiuksia, luen tässä samalla tätä lehteä..."

- Jokapäivä ei tarvitse olla gourmet-ruokaa: lapset eivät kuole, jos tänään syödään ranskanpottuja, hernekeittoa, nuudelia, tonnikalaa tai maksalaatikkoa. Jos et tänään millään jaksa kokata, älä kokkaa, vaan oikaise. Huomenna voit tehdä pidemmän kaavan mukaan.

- Käytä surutta hyväksi valmiita palveluja: tilaa kaupasta ostokset kotiovelle tai valmiiksi pakattuina, tilaa valmista kotiruokaa. Myös muita palveluja saa ihan hyvällä omalla tunnolla ulkoistaa, jos ei vain niihin itse tänään veny (mutta jos lompakko venyy, se on toinen juttu sitten se). 

- Jos teet töitä kotona, tee selkeä ero kotiminän ja työminän välille : vaihda vaatteet, harjaa hiukset, siirry eri huoneeseen tekemään töitä. 

- Tarkastele myös muita elämän rooleja ja niitä nivelkohtia, missä roolit vaihtuvat toisiin. Keskity siihen rooliin, jossa olet nyt, älä yritä olla muuta yhtä aikaa.  Jos vietät aikaa puolison kanssa, ei tarvitse muistaa minkäkokoinen kurahaalari alesta piti ostaa, ja kun olet äitiroolissa, ei tarvitse miettiä eilistä työpuhelua. 

- Joskus perus-arkikuormitukseen riittää ihan simppeli ja maadoittava aistitehtävä: Katsele ympärillesi ja listaa 3 asiaa jotka näet. Laita silmät kiinni ja listaa 3 asiaa, jotka kuulet. 3 asiaa jotka haistat, 3 makua jotka maistat, 3 asiaa jotka tunnet kehollasi. Tässä olen MINÄ ja vain nämä asiat ovat tällä hetkellä totta. (Päässä kiertävät ajatukset useimmiten eivät ole, ne ovat vain oman stressaantuneen mielen tuotosta.) 

- Tee valmiiksi listoja paikoista, jonne voisit lapsen kanssa suunnata silloin, kun kotiseinät alkaa kaatuilla päälle ja kivoja asioita, joita voisitte tehdä kotona. (Väsyneenä ei kuitenkaan luovuuden kukka kuki.) Myös isommille lapsille voi tehdä oman puuhalistan, josta lapsi voi itse valita itselleen sopivaa omatoimitekemistä siksi aikaa, kun äiti nyt vähän huokaisee. Lapsi ei kuitenkaan keksi itse mitään tekemistä, mutta kun erilaisia leikkejä ja omatoimipuuhia on listattu ylös, yllättäen niistä aina joku alkaa kiinnostaa. Tai käske lasta mennä katsomaan mikä lelu tai puuha huoneessa olisi sellainen, jota et ole tehnyt piiiiitkään aikaan tai jonka olit melkein jo unohtanut. Voit pitää omassa jemmassa myös puuhia, tehtäväkirjoja ym. joita lapsi saa tehtäväksi aina vain silloin, kun on äidin oma rentoutushetki. 

- Tee myös lista, mistä asioista voi tiukassa tilanteessa joustaa (Kuten: "jos ei jaksa tänään tehdä ruokaa, heitä vaikka pikamunakas pannulle tai pakastepinaattikeitto kattilaan" tai "Jos ei ehdi käydä kaupassa, syödään pelkkää makaroonia ja tyhjennetään pakastinta"). Jos sattuu kiire- tai väsypäivä, karsi surutta asioita listasta. 

- Tarkastele niitä kohtia, joissa kontrollifriikki ja pilkunviilaaja ottaa vallan: sairaspäivänä ei tarvitse olla siistiä, kakku on ihan hyvää, vaikka reunapursotus repsottaa. Omaa tarkkaa silmää voi olla vaikea huijata, mutta välillä on pakko. Mieti arkea samaan tapaan kuin urheilija: "tänään riittää 70- 80 %, ei tarvitse tehdä täysillä." Huomaa kuitenkin myös ne suorituskohdat, jotka tuntuvat palauttavilta ja sekavaa mieltä rauhoittavilta; toiset yksinkertaisesti rentoutuvat siivotessa tai komeroita järjestäessä ja se on aivan ok! 

- Huijaa ylikierroksilla käyvää kehoa luulemaan, että se on turvassa, jolloin myös mieli rauhoittuu. Hymyile tai ota rento asento, vaikka sisällä tiukkuisi jännitys tai raivo. Voit myös kehoa aktivoimalla huijata mieltä unohtamaan ahdistavat ajatukset: työnnä kädet kylmään tai kuumaan veteen, keskity seisomaan silmät kiinni yhdellä jalalla, nipistä itseäsi kevyesti, hyppelehdi ja tanssi. Keho ja mieli toimivat aina yhteen, joten toista huijaamalla saat myös toista huijattua. 

- Etsi arkeesi pieniä "ilopillereitä", joita voit nauttia ahdistavien ajatusten laukatessa tai muuten kierroksilla käydessä: lue hyvä vitsi, katso söpö kissavideo, mieti lapsen hassuja kommelluksia, katso pätkä hauskaa sarjaa tai kuuntele kappale lempimusiikkiasi, vaikka ei oikeasti nyt yhtään huvittaisi. 



Työ ja opiskelu

- Hyödynnä taukosi juuri siihen, mitä itse tarvitset tauoilta. Jos haluat olla yksin, siirry konkreettisesti eri paikkaan esim. mahdollisesta kahvihuoneesta tai siirry omaan henkiseen tilaan vaikkapa kirjaa lukemalla. Voit myös tarvittaessa jumpata, pitää silmiä kiinni tai katsoa pätkän suosikkitv-ohjelmaasi. Anna toisten juoruta kahvihuoneessa. 

- Sopikaa, voiko taustamusiikkia soittaa esimerkiksi vain tietyissä huoneissa tai vuoropäivin, voiko kanavaa vaihtaa eri henkilöiden toiveesta eri päivinä? 

- Etätyöt? Osa-aikainen työaika? Liukuva työaika? Mihin aikaan päivästä olen virkeimmilläni? 

- Varaa mukaan "selviytymispakkaus" kaikenlaisten tilanteiden varalle (koska mikään ei ole ärsyttävämpää ja stressaavampaa kuin tilanteet, joihin ei ole osannut ennalta varautua). Siinä voi olla vaikkapa seuraavia tiukoissa tilanteissa hyviksi havaittuja tuotteita tai muita omaan arkeen sopivia juttuja: 

* Korvatulpat tai kuulokkeet. 

* Pari pussia rauhoittavaa teetä ylikierroksille tai jotain virkistävää ja ilahduttavaa iltapäiväkooman kohdalle. Välipalapatukka tai lasten pussijuoma, hedelmä, pähkinöitä ym. nälkäkiukkua rauhoittamaan, jos kahvitunti ei ihan satu kohdalle tai jos tulee yllättäviä siirtymiä paikasta toiseen. Jotain itselle toimivaa hätärauhoittavaa tuotetta tai muistilista helpoista hengitysharjoituksista, jos tulee yllättäen jännittäviä tilanteita. Vesipullo on aina hyvä! (Se auttaa janoon, kuivan jännityskurkun kostutukseen, maailmankaikkeuden kaikkiin hätätilanteisiin ja antaa tekemistä tilanteisiin, joissa ei tiedä mihin kätensä laittaisi tai mitä sanoisi; aina voi siemaista coolisti vettä ja vetää samalla vähän henkeä ennen seuraavaa repliikkiä.) 

* Lämpimämpi tai kevyempi pusero / neuletakki / vaihtohousut tms. Villasukat! Mieti, onko tilanteita, joissa ei tarvitse olla edustusasussa, vaan voisiko töitä tehdä tänään rennommissa ja mukavammissa vaatteissa? (Puristavilla farkuilla voi olla yllättävän suuri merkitys työpäivän onnistumiselle!) 

* Kaikkea muuta pientä ja tarpeellista, kuten nenäliinoja (tiukkojen tilanteiden varalle), hiuspompuloita tai -pinnejä (auki olevat hiukset ovat väärässä paikassa ja väärään aikaan hirvittävän kamalat), muistikirja (koska mieleen tulee kuitenkin hirvittävä määrä kaikkea hoidettavaa tai muuta huolta, joka ei liity varsinaisesti työhön), muistilappuja (koska et osaa kuitenkaan kaupassa lukea puhelimesta miehen lähettämää kauppalistaa),  kuivashampoota (paikkaamaan kiireaamua ja yllättäviä asiakaskohtaamisia), kangaskassi (jostain siunaantuu aina jotain ylimääräistä kannettavaa tai työmatkalta pieniä hätäkauppaostoksia), pieni muovipussi (johon voi kätevästi sujauttaa ne banaaninkuoret ja muut roskat, kun ei just nyt ole roskista kuitenkaan vieressä, yllättävissä über-jännittävissä tilanteissa se toimii vaikka hätäoksennuspussina tai siihen voi laittaa just nyt tänään kassinpohjalle vuotavan vesipullon tai märkään lumiläiskään astutut märät sukat) jne jne jne. 


Uni ja lepo

- Riittävä määrä unta on edellytys herkän hermoston elpymiselle, joten jätä sille reilusti aikaa ja tilaa. Vaikka lapsiperheessä aikuisten iltaa tekisi mieli jatkaa lasten mentyä nukkumaan, illan venyttäminen liiaksi ei vain toimi. Jos iltaisin haluttaa tehdä hirveästi kaikkea, jaa toimet eri päiville: tänään vietän aikaa puolison kanssa, huomenna luen kirjaa, sen jälkeen on elokuvan vuoro, torstaina vasta katson ne kaikki juoksevat asiat tietokoneelta jne... 

- Tarkastele päiväunien tarvetta: liian pitkät unet vievät tilaa yöunilta, mutta pienet napakat torkut voivat virkistää sopivasti. Jos päiväunien jälkeen on vain pöhnäinen olo, ne eivät ehkä ole sinun juttusi. Olisiko niiden tilalle jotain muuta, joka lepuuttaisi aivoja ja kehoa? Jokin pieni rentoutushetki tai kevyt venyttely, pientä kevyttä kävelyä ulkosalla (ei lenkkeilyä tai juoksua)? 

- Itselle sopivat iltarutiinit: tarpeeksi ajoissa puhelin pois, himmennä valoja, tee rauhallisia puuhia, älä käsittele liian innostavia tai pohdituttavia asioita, järjestele aamutoimet valmiiksi jne... 

- Kiinnitä huomiota petivaatteisiin! Aistiherkällä petivaatteiden pehmeys, tuoksu ja lämpötila voivat olla merkittäviä asioita. (Ohuempi / paksumpi peitto, toisesta materiaalista valmistetut lakanat, esim. puuvillasatiinia tms., erilaiset tyynyt, vartalotyyny "turvaksi" viereen... 

- Tarkastele myös muita unirutiineja: Korvatulpat? Pimennysverhot? Tai ehkä pieni yövalo viereen? (Kyllä aikuinenkin saa käyttää yövaloa!) Unimaski? Onko ympärillä tarpeeksi tilaa? 

- Mieti nukkumisjärjestelyjä: onko välttämättä pakko nukkua joka yö puolison vieressä, jos se on omalle unelle hankalaa? Jos lapset nukkuvat samassa huoneessa, voidaanko jakaa vastuuta heräilevistä lapsista niin, että toinen saa vuorotellen nukkua täyden yön eri huoneessa? Toisinaan järjestelyt voivat kuulostaa tosi itsekkäiltä omasta mielestä, mutta maksavat loppujen lopuksi itsensä takaisin seuraavana päivänä, kun ei tarvitse hortoilla zombina puolinukuksissa. 

- Jos ajatukset laukkaavat erityisesti iltaisin, pidä huolihetki hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa: kirjaa niin paljon huolia kuin irti lähtee tietyssä ajassa (esim. 15 minuuttia) ja  asioita, joihin pitäisi juuri nyt tarttua ja jotka pitäisi ratkaista. Tarkastele listaa realistisesti ja mieti voitko tehdä asioille jotain juuri nyt vai selviävätkö ne ehkä myöhemminkin? Kun huolet on kirjoitettu ylös, laita kirja kiinni tai paperi näyttävästi roskiin. 

- Jos huolet täyttävät mieltä iltaisin, voit pitää myös kiitollisuushetken: mieti esimerkiksi 5 kivaa asiaa tältä päivältä tai asioita, joista juuri tänään olet kiitollinen. Ne voivat olla hyvin pieniä asioita, kuten "Lasten kanssa ruokailu sujui tänään mukavasti", "Töissä eräs työkaveri hymyili minulle nätisti ja siitä jäi hyvä mieli", "Naapuri tervehti minua iloisesti pihalla", "Hammaslääkärikäynti sujui tänään hyvin, vaikka se etukäteen jännitti." Voit kirjoittaa asiat ylös tai listata niitä päässäsi. Usein huomaa, että listattavaa löytyykin paljon enemmän, eikä listaa malttaisi lopettaa! Voit joskus tarkoituksella kiinnittää huomiota erilaisiin asioita, kuten vaikkapa niihin hetkiin, jotka tänään olivat erityisen palauttavia ja rentouttavia tai niihin, joissa pärjäsin tänään hyvin, vaikka etukäteen huolehdin niistä paljon. Jos päivä on ollut erityisen väsyttävä, huomaa usein, että siihen on mahtunut kuitenkin myös paljon hyviä ja hyvin sujuneita hetkiä. 






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Voihan Räkä! (Nuhaa, kuumetta ja flunssatautia)

Torikauhua ja nälkäkiukkua - herkkis-äiti markkinoilla

Herkkis-äiti jumppaa (vai eikö jumppaa - kas siinä pulma!)