"Jätit sitten parhaat palat syömättä!" - eli yliherkkiä ruokapähkäilyjä
Näin herkkis-äidille
ruokailu voi aiheuttaa yllättävän monenlaista haastetta. Usein nolottaa, että
aikuinen ihminen on näin ”nirso”. Vielä kun perheessä sattuu olemaan muitakin tahattomasti
valikoivia ruokailijoita, joudutaankin viikon ruokalistaa miettimään melko
ankaralla kädellä.
Etenkin nuorempi lapsi
pistelee poskeensa melkein mitä vain, päiväkodissakin kelpaa usein myös se
uutuustuote, mikä ei muille lapsille maistu. Kun menen hakemaan lasta päiväkodista,
kuulen melkein päivittäin, että poika on syönyt kaksi tai kolme annosta. En
tiedä mihin mahaan hän ruokaa syö, sillä housut pysyvät nippanappa jalassa. Ainoa,
mitä hän inhoaa, on soppaklöntit ja päiväkodin maidoton limajugurtti. Myös
mieheni syö käytännössä ihan mitä vaan. Vaikka ruoka olisi kuinka pahaa, se
menee kyllä alas ja vähän sitkeämpikin lihanpala sujahtaa sujuvasti mahaan
saakka. Hänelle ei ole ongelma kokeilla uutuusmakuja.
Vanhempi poika on perinyt
selkeästi minun geenejäni myös ruokailun suhteen. Häntä inhottaa, jos vaikkapa
jugurtissa on pieniäkin paloja tai muuta ylimääräistä. Aika monissa
ruoka-aineissa on rakenne, joka tuntuu ikävältä suussa tai maku niin
epämääräinen, että ruokaa ei vaan saa syötyä enempää. Perunat ovat ällötyksen
top1. Peruna-asiassa saan jatkuvasti selitellä muille, miksi lapseni ei syö
perunoita. Kyse ei ole varsinaisesta nirsoilusta, vaan siitä, että perunamuusi
tuntuu hänen suussaan yltiöpäisen inhottavalta. Minä kyllä syön perunoita
hyvällä ruokahalulla, mutta ymmärrän miksi juuri tällainen rakenne ei lasta
miellytä. En tiedä, miksi lasta pitäisi pakottaa syömään perunamuusia, koska
hänen kasvamisensa tuskin on yhdestä perunamuusista kiinni. Aikuiset jostain
syystä usein luulevat, että kaikkien lasten täytyy syödä kaikkea, koska niin on
tehty koko maailmansivu. Ei ole kovin moni kiinalaislapsikaan syönyt perunaa,
ja silti on ihan terveen kirjoissa.
Olen ollut koko elämäni
pieni ja hoikka (josta lasten jälkeen jäljelle jäi vain pienuus). Olen ollut
kohtalaisen valikoiva ruokailija, joka syö pieniä annoksia usein. Edelleen
ruokailurutiinini ovat samanlaiset: ruokavälini on aika tarkalleen kaksi tuntia.
Jos aamulla syön puuroa seitsemältä, olen yhdeksältä nälkäinen, enkä mitenkään
voi kuvitella jaksavani yhdentoista lounaaseen ilman jonkinlaista välipalaa.
Monesti ohjeistetaan, että aamupalan tulisi olla monipuolinen ja runsas, jotta
jaksaisi (siihen yhdentoista lounaaseen saakka). Aamulla en kuitenkaan voi syödä
paljon, sillä siitä tulee huono olo. Jos syön aamulla hotelliaamiaisen, jaksan
sillä kyllä pidempään, mutta pääni on yhtä hattaraa ja höttöä, ja kuulen
sykkeen korvissani koko aamupäivän. Liiallinen syöminen kihahtaa siis päähän.
Tunnen, milloin verensokerini on liian matalalla tai milloin se nousee, kesäisin
tunnistan helposti myös suolatasapainon järkkymisen heikkona olona päässä. Jos
syön aamulla siis liikaa, olen pöpperöinen enkä kovinkaan tehokas työntekijä,
mutta jos syön (normaali)vähän, olen kohta uudelleen etsimässä jotain syötävää.
Jos en saa syödä jotain, kiemurtelen tuskissani lounaaseen saakka, eikä työnteosta
tule yhtään mitään silloinkaan. Ei ole siis muita vaihtoehtoja, kuin syödä oman
aikatauluni mukaan.
Tämä jatkuu pitkin
päivää. Tarvitsen ruokaa säännöllisesti parin tunnin välein, tai muutun hermoraunioksi.
Pahimmassa tapauksessa alan kiljua tai pyörryn. Toisinaan ruokailu saattaa
venyä neljään tuntiin, jolloin olen jo aika huonoa seuraa. Jos olemme lomamatkalla
etsimässä ravintolaa, tuossa vaiheessa ei kannata kovin haastaa riitaa.
Nälkäkiukku on kova ja matala verensokeri puurouttaa korvat. Tämän vuoksi
kannan jokaisessa laukussani mukana välipalapatukoita, jotta voin syödä jotain
ennen korvien puuroutumista. Teatterissakin on pitkä aika istua ilman väliajan
välipalapatukkaa. Muuten toinen puoliaika menee ihan sumussa ja nälkä kurnii
suolissa niin etten osaa keskittyä mihinkään muuhun. Mieheni pystyy olemaan
pitkiäkin aikoja syömättä ja tankkaamaan sitten isomman satsin kerralla. Minä
en siihen pysty, vaan haluan ruokaa NYT.
Vaikka syömispiiperryksestäni
ei ole tehty koskaan onneksi suurta numeroa, olen kuullut elämäni varrella
sangen monta kertaa erinäisiä kommentteja siitä, miksi jätän aina parhaat palat
syömättä. Kuulen sitä edelleen. En tiedä, miksi niin monen ihmisen parhaisiin
paloihin kuuluu juuri läskiset ja jänteiset lihanpalat, kinkkuleikkeleen ”ikkunat”,
kantoineen pakastetut mansikat, tikkuiset (ja oksan ja lehdenpalasia sisältävät)
pakastemustikat, iso köntti maidotonta kermavaahtoa, märkä ja pinnalta palanut
kakkupohja, ruotoja rapisevat kalapalat, pitsan mustaksi hiiltynyt reuna tai
umpikuiva rusina. Ihmettelen kyllä, jos nämä ovat aina ne parhaat palat, joista
pitää erikseen huomauttaa ja jotka pitää lautaseltani haalia parempiin suihin.
(Oikeasti, eikö MITÄÄN parempaa löydy?!) Lautaselleni jää melkein aina jotain vastaavaa, ja erityisesti
kyläillessä mieheni pistelee niitä vaivihkaa suuhun, ettei minun tarvitse taas
palauttaa jämäistä lautasta. Perkkaan ruokani huolella ja haluan tietää mitä se
sisältää. Jos siinä on jotain epäilyttävää, se jääköön lautasen reunalle.
Ruotoiset kalapalat
ovat inhokkini nro1. Koulussa joutui syömään kalakeittoa, jossa kalapalat rapisivat
hampaissa (edelleen ajatus siitä saa aikaan kakomista). Ruokailuni menee
pilalle, jos kalasta löytyy ruoto, joka jää killottamaan lautasen reunalle. En
saa syötyä ruokaa loppuun, koska pelkkä ajatus ruodosta suussa on niin
yököttävä. Toiset vetäisevät ruodon suvereenisti pois ja jatkavat ruokailua.
Minun syömiseni oli siinä.
Myös monien muiden edellä
lueteltujen asioiden eksyminen suuhun yököttää. Pari päivää sitten törmäsin broilerileikkeleessä
kovaan kohtaan ja oli melkoista taistelua, että sain poistettua kyseisen
osuuden leikkelepaketista (eli siis nakkasin puolet paketista roskiin yökkäillen
käsi suun edessä). Piilottelin pakettia jääkaapin takanurkassa, etten
vahingossakaan törmäisi siihen enää myöhemmin, vaikka kiusantekijä oli jo
onnellisesti matkalla biojätekeräykseen. Jos haluaisin saada aikaan
oksennuksen, riittäisi, että muistelen näitä ihastuttavia yllätyshetkiä. (Ja
joku vielä kysyy, miksi mahantähystysletkun nieleminen on muka nyt niin
tuhannen vaikeaa.)
Koulussa ruokailuni
oli mitä sattuu. Jännityksen vuoksi en saanut syötyä alkuun juuri mitään, mutta
onneksi opettaja ja keittiötäti olivat ymmärtäväisiä, ja sain ruokaa aina minipienen
murusen. Inhosin sitä, etten tiennyt mitä ruuassa oli, ja jännittävä
ruokailutilanne sai mahan sekaisin muutenkin. Pikkuhiljaa tilanne alkoi olla
vähemmän jännittävä, joten sain jotain syötyäkin. Oli aina kova pettymys, kun
tututkin ruuat maistuivat koulussa oudoilta, tai niiden koostumus oli erilainen
kuin kotona. Siihen aikaan myös piti syödä kaikki, joten välillä oli melkoista
taistelua saada yököttävää selleriä sujahtamaan kurkusta alas. Edes niitä läskisiä
lihakönttejä ja ruotokaloja ei saanut jättää. (Vähemmästäkin saa ikuisia traumoja.)
Oikeastaan vasta lukiossa aloin syödä jokseenkin normaaleja annoksia, eikä
siellä enää ketään kiinnostanut, menikö roskiin joku läskisempi pala.
En erityisemmin pidä
työpaikkaruokaloista ja lounasravintoloista, jos niissä on paljon väkeä. Keskittymiseni
herpaantuu helposti sataan muuhun asiaan, ja ruokailusta tulee yllättävän
jännittävä suoritus. Yliopistolla kesti hetken, että totuin syömään meluisissa
ravintoloissa kiireisessä aikataulussa. En pidä siitä, että syömistäni katsoo
joku, mutta en pidä siitäkään, että joudun syömään yksin sekavassa
ravintolassa. Olen melkoisen ”kahvikuppineuroottinen”, eli erityisesti yksin
ollessani alan analysoida haarukkaani ja lusikkaani, ja mitä enemmän analysoin,
sitä vaikeampaa syöminen on. Yksin asioidessani otan siis mieluiten jonkin
pikaisen paketin mukaan ja syön sen jossain puistonpenkillä tai autossa. Aikoina,
jolloin kävin kunnollisten ihmisten töissä (enkä vain kirjoitellut kotona
sohvalla), otin usein eväät mukaan, sillä koin työlääksi hankkiutua meluisaan
ravintolaan syömään ruokaa, josta en välttämättä pitänyt. Ainoa mukava puoli
lounasravintoloissa on se, että niissä ruokaa ei tarvitse itse tehdä. Lasten kanssa
lounasravintolassa käyminen on oikeastaan ihan mukavaa, sillä vastuu ruuan
ällötyksestä tai pahasta mausta ei ole minun harteillani ja lasten kanssa
säätämiseen menee niin tolkuttomasti aikaa ja energiaa, etten ehdi havainnoida
muita ruokailijoita, saati omaa syömistäni. On myös aivan eri asia lähteä ravintolaan
ajan kanssa syömään, ja tilata listalta tai kerätä noutopöydästä ruokaa, josta
tietää pitävänsä.
Säätämisen aiheeksi
nousee nykyisin myös ruokavalioni. Minä ja poikani olemme maidottomia omatoimisyistä.
Kumpikaan meistä ei ole varsinaisesti maitoallerginen, mutta maidon ainesosat ylläpitävät
meillä keuhkojen (ja kaikkien muidenkin ruumiinosien) limaisuutta. Tätä on varsin
mielenkiintoista selitellä ihmisille, jotka eivät ymmärrä tällaisia omatoimidiagnooseja.
Onneksi nykyisin on niin monenlaista ruokavaliota, että maidottomuus ei monin
paikoin ole enää suuri ongelma. En kuitenkaan ymmärrä, miksi monet ruokapaikat
kuvittelevat, että laktoosittomuus ja maidottomuus ovat jollain tavalla sama
asia. Takapajuisimmat paikat etsivät ainesosaluettelosta sanaa MAITO, tai
ehdottelevat vähälaktoosista vaihtoehtoa. Jotkut myös kyselevät, että ei kai se
nyt haittaa, jos vähän pierettää. (No ei se pieru nyt varsinaisesti haittaa,
mutta se harmittaa, jos joutuu seuraavana päivänä lähtemään pillit vinkuen keuhkokuumeessa
päivystykseen.) Olen syönyt niin monenlaisessa paikassa, etten jaksa enää edes
yllättyä mistään. Kotona ruokaileminen on helppoa, kun tietää mistä purkista
lurauttaa ja mitä ruoka sisältää. Jos kävisin jossain kodin ulkopuolella
töissä, työstä kävisi jo selvitellä jokaisen lounaan ainesosaluetteloa. En
jaksa. Hattua nostan niille, joilla ruoka-aineongelmia on useampia.
Tekstissä Hajuherkän tuoksupulmia kävin läpi hajuherkkyyksiäni, joista monet aiheuttavat myös
ruokailupulmia. Minun on mahdotonta syödä tilassa, jossa joku haisee pahalle.
All inclusive-hotellin ruokasali oli niin täynnä mitä erilaisimpia ruokia,
joista tietyt haisivat omasta ja poikani mielestä aivan suoraan oksennukselle. Emme
yleensä menneet tälle tiskille ollenkaan. En tiedä, olisinko saanut mitään ruokaa
alas, jos olisin joutunut koko viikon istumaan kyseisen tarjoilupöydän vieressä
(pöytiä kun ei saanut itse valita). Minun on vaikea syödä omaa ruokaani, jos
vieressä toinen pistelee hernekeittoa (inhokkilistani ehdotonta kärkeä!). Alkaa
yököttää, jos saan ruuakseni samalta haisevaa kanaa, jota oksentelin lahjakkaasti
raskaana ollessani (kymmenen vuotta sitten).
On myös ruokia, joita
ei saa sekoittaa keskenään, tai joiden makuja ei saa sekoittaa toisiinsa.
Kalapuikkojen kanssa en voi mistään hinnasta syödä kurkkua ja tomaattia, koska
ne maistuvat yhteensä aivan julmetun pahalta. En voi sietää sitä, että
salaattiin luikertelee ruuan kastiketta, saati nyt jotain punajuurilientä.
Minua yököttää pelkästään katsoa, kun poikani sotkee puuron sekaan marjasoppaa
ja sekoittaa sen yhtenäiseksi mössöksi. Sekin on ällöttävää, että puuron, viilin
tai jugurtin päällä olevat rusinat sekoittuvat joukkoon ja tulevat sieltä
yllättäen esille. Mieheni voi aivan huoletta syödä kaikkea sekaisin samalta lautaselta,
eikä häntä häiritse ainesten sekoittuminen toisiinsa. Minä asettelen asiat lautaselle
mieluiten niin, etteivät ne mene toistensa päälle.
Eikä tässäkään vielä
kaikki. (Hahhah, jos luulitte niin!) Koska olen herkkä tyyppi, myös mahani on
varsin herkkää sorttia. Pienikin jännitys ja stressi heittää sen ihan kuralle,
ja syömisestä tulee täysin mahdotonta. Jännitystilassa keho pyrkii hylkimään
ruokaa kummastakin päästä. Saatan hermoilla tulevaa Teams-palaveria puolipäivää
niin, etten saa syötyä kovinkaan paljon mitään, joudun laukkaamaan vähän väliä
vessassa ja loppupäivän kärsinkin sitten nälkiintyneenä pääkivusta ja stressin
laukeamisesta. Toiset myös syövät ilman mitään ongelmia tuotteita, jotka
aiheuttavat minulle mahakramppeja. Lukuisat hedelmät ja kasvikset ovat sellaisia,
joista mahani ei pidä, vaikka suuni pitäisi niistä kovastikin. En voi syödä esimerkiksi
persikkaa, ananasta ja porkkanaa ollenkaan. En myöskään isompia määriä purkkaa
tai xylitol-pastilleja. Mahani ei pidä kaaleista, ohrasta, rukiista, sipulista,
hiivasta (voihan pulla, mikä olo tulee pullan syömisen jälkeen!) Tiedän, että
monet ovat vielä minuakin valikoivampia syöjiä, joilla maha ei kestä kertakaikkiaan
juuri mitään. Minulla sentään jotain kestää, vaikka välillä maha silti saattaa
hermostua asioista, joista en ole etukäteen tajunnut sen hermostuvan. Siinä
missä toiset popsivat vuosikausia särkylääkkeitä, minun mahani vääntyy nurin
yhdestä. Uskon, että aika monen toiminnallisen suolisto-ongelman takana on
kaltaiseni herkkä maha, joka käytännössä hermostuu milloin mistäkin.
Syömättä jättämisen
taustalla voi siis olla sata erilaista syytä, joita kaikkiruokaiset rautamahat
eivät tule koskaan ajatelleeksi. Kyseessä ei ole välttämättä mikään suureellinen
mielenosoitus ruuan valmistajaa tai tämän omin kätösin maasta poimimia
luomuporkkanoita kohtaan. Yleensä taustalla on siihen joku selkeä syy, eikä
vain tarve osoittaa mieltään ja loukata toisia. En ole kuitenkaan
tilivelvollinen jokaisesta suupalasta, eikä minun (eikä lapsenikaan) tarvitse
selittää miksi. Koska niin vain on.
Jos lapseni sanoo, että
joku ruoka inhottaa häntä, annan vapaasti inhottaa. Joku on joskus kysynyt,
eikö ole vähän huono asia, jos lapseni ei syö perunaa, vaan pelkkää makaronia
ja riisiä. Ei ole, jos hän syö makaronin hyvällä ruokahalulla, jonka lisäksi
uppoaa kaksi kokonaista porkkanaa, rasiallinen minitomaatteja, pätkä kurkkua ja
kourallinen paprikasiivuja. Ei taida olla suurta väliä, jos poikani inhoaa
vadelmakiisselin klimppejä, jos hän sen sijaan syö kokonaisen parsakaalin tai
pussillisen pakastemustikoita. Toisinaan lapset haluavat ostaa kaupasta
iltapalaksi lounassalaatin. Ihan vapaasti. Vaihtoehtoja löytyy aina, onneksi
myös meille ”nirsoille” äideille, jotka jättävät AINA ne parhaat palat
syömättä.
Kommentit
Lähetä kommentti